Scones

Lyxa till det med scones!

SconesReceptet ger 8 scones.

Ingredienser:
1,75 dl grovt kornmjöl, finmalt
1 dl grov dinkel, finmalt
2 msk kokosmjöl
1 dl havregryn, lättkokta
1 msk chiafrön
2 msk ärtprotein
1 rivet ekologiskt äpple
2,5 dl havremjölk
5 msk Extra Virgin filtrerad kokosolja (gärna Cocosa)
2 ½−3 tsk bakpulver
1 tsk kanel
½ tsk vaniljpulver
½ tsk lakritsrotpulver
½ tsk Supernature himalayasalt

Gör så här: Förvärm ugnen till 180 C°, eller 160 C° om du använder varmluftsugn. Blanda de torra ingrediensera väl i en skål. Smält kokosoljan på låg värme och låt den svalna. Blanda ner kokosoljan och rivet äpple i smeten och häll till sist ner havremjölken under omrörning.

Smeten ska vara klibbig, men inte mer än att den går att trycka ut till två stora, ganska tjocka kakor på smord plåt eller bakplåtspapper. Tillsätt eventuellt lite dinkel eller kornmjöl om degen blir alltför kladdig. Skär två snitt med en kniv och dela varje kaka i fyra delar, men utan att lossa delarna.

Grädda sconesen i 20 minuter tills de blivit gyllenbruna. Låt dem sedan svalna på galler. När de svalnat delas de i fyra bitar längs skårorna.

Variera ingredienserna. Andra ingredienser som passar i scones är finriven morot, kokt råris och banan. Kanske vill du tillsätta kryddor, och dessutom lite mer korn- eller dinkelmjöl. Gräddningstid och temperatur kan variera något efter olika ingredienser.

Serveras ljumma med t ex kokosolja, chokladpålägg, nötsmör eller gojisylt.

Källa: Supermat - läkande mat från naturens hjärta